Mobility as a Service (Maas)

De druk op de weg, het openbaar vervoer en de binnenstad neemt toe. Hoe zorgen we ervoor dat onze bestemmingen voor werk of een dagje uit ook in de toekomst nog bereikbaar blijven? En hoe houden we tegelijkertijd de stad leefbaar en groen? 

MaaS: nieuwe manier van reizen

Gemeenten maken steeds vaker plannen en visies waarin mobiliteit een andere rol krijgt in de stedelijke ontwikkeling van een stad of gebied. Bijvoorbeeld niet meer tot hartje centrum met de auto, maar parkeren aan de rand van de stad en vanaf daar door met de (elektrische) fiets of de tram. We zien steeds meer duurzame initiatieven met alternatief vervoer, zoals het gebruik van elektrische deelscooters of deelfietsen. Ook omdat de reiziger daarom vraagt: naast snel, willen we ook een duurzame of flexibele keuze kunnen maken.

Om deze flexibele manier van reizen aantrekkelijk te maken, wil je een reis makkelijk kunnen plannen en boeken. Met Maas, Mobility as a Service, kan de klant zijn reis via 1 platform (de MaaS-aanbieder) regelen. De reis kan bestaan uit 1 of meerdere trips: met eigen vervoer, 1 of meerdere (deel)vervoerders en/of wandelend. 

Rol NTM binnen MaaS

NTM heeft een verbindende rol binnen MaaS. Zowel in de samenwerking (opzet van een community) als op het vlak van de data (als toegangspunt) brengen we partijen bij elkaar. We zetten ons in op standaardisatie en interoperabiliteit (samenwerking tussen verschillende datasets of processen). We faciliteren de dialoog met publieke en private partijen om de industrie vooruit te helpen. Daarnaast vertegenwoordigen we Nederland in Europese context.