Organisatie NTM en datapartners
Welke rol heeft NTM in het DSM? En wat is het verband tussen het Ministerie van Infrastructuur en NTM? En met wie werkt NTM allemaal samen? Op deze pagina leest u hier meer over.
Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM)
NTM is een belangrijke speler binnen het DSM, omdat NTM de rol vervult van het National Access Point (NAP). In het DSM werken publieke en private partijen samen aan digitalisering en uitwisseling van mobiliteitsdata. DSM is het stelsel waarin die partijen opereren, waaronder NTM. Voor een goed functionerend landelijk mobiliteitssysteem is samenwerking namelijk essentieel. In het DSM wordt op landelijk niveau structurele afspraken met elkaar gemaakt over mobiliteitsdata.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat
NTM handelt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Ook de financiering vindt plaats vanuit dit ministerie. IenW is beleidsverantwoordelijk voor het inrichten van het DSM en dus ook NTM. Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van IenW. NTM is onderdeel van Rijkswaterstaat.
Diverse samenwerkende partijen
- Gemeenten en andere overheden
Als wegbeheerders hebben zij veel data en als beleidsmakers maken ze ook gebruik van de data. Denk hierbij aan gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en Regionale Data Teams. - Internationale organisaties en projecten
Voorbeelden hiervan zijn EU, NAPCORE, internationale koepels. En denk ook aan andere relevante organisaties die bezig zijn met mobiliteitsdata, zoals adviesbureaus en kennisinstellingen. - Marktpartijen
Dit zijn de serviceproviders, MaaS-dienstverleners en navigatiebedrijven die met deze data diensten voor weggebruikers ontwikkelen. - Strategische partners rondom kennis
NTM werkt samen met overheden, private partijen en kennisinstellingen aan de kennis over mobiliteitsdata. Denk hierbij aan partijen zoals CROW, connekt en Geonovum.
NTM en dataverstrekkers
NTM is de gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie van samenwerkende dataverstrekkers (voorheen werd het dataknooppunten genoemd) van mobiliteitsdata. Alleen door de krachten met hen te bundelen, kan NTM multimodale en integrale data aanbieden.
De dataverstrekkers en NTM zitten samen in een structureel overleg genaamd DVO (dataverstrekkersoverleg). Ook op uitvoeringsniveau (in de diverse community’s in combinatie met onze community managers en op het vlak van communicatie) zoeken we met elkaar de afstemming en werken we samen.
DOVA
DOVA is een samenwerkingsverband van decentrale ov-autoriteiten om het openbaar vervoer (o.a. met open data) te verbeteren.
CBS
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt het mogelijk dat maatschappelijke debatten gevoerd kunnen worden op basis van betrouwbare statistische informatie.
NDW
Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) werkt samen met wegbeheerders aan het inwinnen, combineren, opslaan en distribueren van wegverkeersdata.
NWB
Het Nationaal Wegenbestand (NWB) is een betrouwbare open databestand met alle openbare wegen in Nederland.
RDW
De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) beheert de overheidsdata van voertuigen. Inclusief de centrale registratie van parkeer- en verblijfsrechten voor gemeenten die aangesloten zijn op het nationaal parkeer register.
Portbase
Portbase initiëert ketenafspraken en werkt samen aan oplossingen die de Nederlandse havens en hun supply chains aantrekkelijk maken voor bedrijven die goederen via Europa willen vervoeren.
NBd
De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) beheert alle data met betrekking tot utilitaire bewegwijzering in Nederland in het Nationaal Wegwijzerbestand.