Jan Maarten van den Berg

Jan Maarten van den Berg
Beeld: ©NTM

Jan Maarten van den Berg

Functie
Businessmanager
Specialisme
Innovatie, strategie en business ontwikkeling
Standplaats
Utrecht
E-mailadres
janmaarten.vanden.berg@ndw.nu

Jan Maarten is businessmanager bij NTM. Hij signaleert kansen die relevant zijn voor gebruikers van mobiliteitsdata en gaat daarvoor het hele land door: van de universiteit van Maastricht tot aan het congres voor het openbaar vervoer. Hij geeft strategisch richting aan de ontwikkeling van NTM. Hij zoekt actief aansluiting op kansrijke initiatieven (zoals MaaS, DMI-programma of verzorgingsplaatsen van de toekomst) en relevante netwerken (zoals samenwerking met o.a. DOVA, CBS, RDW en CROW). 

Vanuit de behoefte van onze doelgroep initieert hij nieuwe activiteiten binnen bestaande community’s of adviseert hij om een nieuwe community op te zetten. Zo is Jan Maarten op dit moment helemaal gedoken in de wereld van elektrisch rijden en de laadinfrastructuur. Bel of mail hem anytime voor nieuwe ideeën of mooie plannen! 

“Ik wil weten wat de vraag achter de vraag is: wat leeft er, welke vragen hebben mensen, hoe kan ik daar de beste oplossing voor in gang zetten?”

(Werk)ervaring

Na zijn studie technische bestuurskunde in Enschede ging Jan Maarten bij private en publieke organisaties aan de slag. Hier werkte hij jarenlang aan innovaties in verkeersmanagement. In 2021 maakte hij de overstap naar het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), waar hij al snel de kans kreeg om kwartiermaker te zijn van NTM. In die rol heeft hij aan de voet gestaan van de plannen en ambities om 1 Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata te maken. En mede dankzij hem, staat er nu een team met een plan en een visie! 

Jan Maarten als persoon

Jan Maarten is een echte denker en verwondert zich over alles. Ook de dagelijkse dingen. Dat maakt hem sterk in zijn werk om nieuwe kansen te signaleren. Geen enkel idee is hem te gek, zolang een vraag of probleem maar maatschappelijk relevant is. Met zijn enthousiasme en liefde voor storytelling, weet hij anderen altijd mee te nemen in de koers die hij wil varen. 

Zijn ontdekkingstochten gaan ook na werktijd door. Jan Maarten duikt graag in de geschiedenis van het maritieme verleden. In zijn vrije tijd leeft hij het liefst op of onder het water: zeilen, snowboarden, snorkelen. En is hij daar niet? Dan vind je hem misschien online in een game. 

“Ik zie zoveel parallellen tussen de handel op zee en mijn werk hier bij NTM. Sterrennavigatie en scheepsbouw maakten handel en uitwisseling van ideeën tussen afgelegen gebieden mogelijk. De zee was niet langer een barrière, maar een springplank voor nieuwe ontwikkelingen.”