Dataset Beeldstanden rijkswegen

De dataset 'Beeldstanden rijkswegen' gaat over de verkeersdata en beeldbestanden van alle rijkswegen met de signalering (pijlen, kruisen, snelheden). Rijkswaterstaat levert aan het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) deze data.

MRM- en MSI-data

De bron voor de beeldbestanden van alle rijkswegen zijn de zogenoemde MRM- en MSI-data. MRM-data komen uit de detectielussen in de weg en geven informatie over het aantal voertuigen per minuut en hun gemiddelde snelheid. Aan de hand van de MRM-data wordt berekend of de filestaartbeveiliging geactiveerd moet worden en welk snelheidsadvies er als beeldstand op de Matrix Signaalgever komt te staan.

MSI-data zijn de beeldbestanden van de matrix signaalgevers. Deze beeldstanden bevatten naast de informatie voor filestaartbeveiliging ook nog afsluitingen van rijstroken. Deze afsluitingen worden vanuit de betreffende regionale verkeerscentrale geconfigureerd.

Waarom is deze dataset belangrijk?

Beeldstanden kunnen worden geïntegreerd in incidentmanagement of gebruikt worden bij de planning van infrastructurele verbeteringen. Daarnaast biedt deze data ondersteuning bij het nemen van beslissingen over dynamisch verkeersmanagement, zoals het instellen van snelheidsbeperkingen. Hierbij is samenwerking tussen verkeerskundigen, beleidsmakers en technici is essentieel om de gegevens effectief te gebruiken en bij te dragen aan een veilig en efficiënt wegennet.

Belang van matrixsignaalgever informatie

Matrixsignaalgever informatie is relevant voor verkeersveiligheid, efficiënte verkeersmanagement en incidentmanagement:

  • Verkeersveiligheid: Het tijdig informeren van weggebruikers over gevaren of filevorming.
  • Efficiënt verkeersmanagement: Het handhaven van de doorstroming via dynamische snelheidslimieten of rijstrookmanagement.
  • Incidentmanagement: Snelle communicatie bij ongevallen, pech of slecht weer.

Door het beschikbaar stellen van deze informatie is het mogelijk om de data te tonen in apps waardoor de weggebruiker sneller wordt geïnformeerd. Dit zorgt voor een toename van de veiligheid op de weg. Daarnaast zorgt het beschikbaar stellen van data ervoor dat analyse achteraf ook mogelijk is.

Belang van MRM-data

De intensiteiten en snelheden uit de MRM-data zijn naast het gebruik voor het bepalen van de beeldstanden relevant voor een aantal andere zaken:

  • Monitoring van verkeersstromen: Begrijpen hoe verkeer zich gedraagt op specifieke trajecten of tijden.
  • Ondersteuning van beleidsvorming: Gegevens worden gebruikt om investeringen in infrastructuur of verkeersmaatregelen te onderbouwen.
  • Bijhouden van wettelijke taken: De gegevens worden gebruikt om te monitoren in hoeverre er aan wettelijke limieten wordt voldaan.
  • Realtime toepassing: Helpen bij het optimaliseren van verkeerslichten en matrixborden op basis van actuele verkeersdata.

Hoe houden we dit in Nederland bij?

Matrixsignaalgever informatie wordt verzameld via de matrixborden die zijn aangesloten op systemen zoals de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat en verkeersbeheersystemen, waaronder MTM (Motorway Traffic Management). Het beheer van deze informatie wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat met behulp van centrale verkeersmanagementsoftware en operationele dashboards.

Voor het aansturen van de matrixborden en het registreren van gegevens worden applicaties zoals MTM, OMCS (Operationeel Management en Controle Systeem) en VIDI ingezet. MRM-data wordt verzameld via detectielussen. De gegevens worden vervolgens aangeleverd aan het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Dit betekent dat de data als open data real-time te gebruiken is en historisch benaderbaar via de applicatie Dexter.

Het beheer van deze data wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat, in samenwerking met het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en andere partners. Voor het analyseren en toepassen van deze gegevens wordt gebruik gemaakt van software zoals verkeersmodellen en dashboards die verkeersanalyses ondersteunen.

  • Logo Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata
  • Logo Gefinancierd door de Europese Unie