Modelcontract OpenWheels maakt samenwerking binnen MaaS makkelijker

Het succes van MaaS, Mobility as a Service, valt of staat bij goede diensten voor mensen die reizen met de trein, fiets of deelvervoer. Een soepele samenwerking tussen overheden, MaaS-providers en mobiliteitsaanbieders is hiervoor een must. Daarom hebben de vijf grootste gemeenten van Nederland, meerdere fiets- en scooterbeheerders en MaaS-platforms onlangs een nieuwe versie van het modelcontract ‘OpenWheels Model Partner Agreement’ gelanceerd. 

Download het modelcontract ‘1.0 OpenWheels Model Partner Agreement’

Bord dat een parkeerplek voor een deelauto aangeeft
Beeld: ©Rijksoverheid

Voor tweewielers al langer afspraken 

Tot voor kort maakten Maas-aanbieders voor afspraken over mobiliteit losse afspraken met mobiliteitsaanbieders. Dit betekende veel werk en veel tijd, ten koste van de dienst van de klant. Voor tweewielers, zoals deelfietsen en deelscooters, waren daarom in een aantal grote steden al eerder afspraken gemaakt. Deze afspraken waren vastgelegd in het modelcontract ‘Open Bike II’. 

42 organisaties tekenen voor ‘OpenWheels’

Er was een sterke behoefte om in de geest van ‘Open Bike II’ de samenwerking rond het standaardcontract voort te zetten en te verbreden naar deelauto’s en taxi’s, de vierwielers. 42 mobiliteitsorganisaties hebben afgelopen periode meegewerkt aan het uitbreiden en standaardiseren van de samenwerkingsafspraken binnen 'OpenWheels'. Waaronder: Donkey Republic, MaaS Global, Gayio, Cargaroo, Sustainable-emotion, Turnn, Nazza, Urbee, HTM, I&W, ANWB, TCA, Tier, 9292, Greenwheels, Automicle en Radiuz. 
 

Afspraken op juridisch gebied 

De structuur van ‘OpenWheels’ is hetzelfde gebleven als het eerdere modelcontract. Verschillende thema’s, zoals aansprakelijkheid, zijn verder ontwikkeld en verbeterd. Daarnaast is elke individuele bijlage uitgebreid met een eigen voorbeeldtekst. De nieuwe versie zorgt voor de juridische verbinding tussen mobiliteits-aanbieders en MaaS-providers. 
 

TOMP-API voor technische afspraken

Naast de juridische afspraken bestaat er ook een standaard voor de ‘technische’ verbinding tussen de partijen: de TOMP-API. Om een reis in een MaaS-app te kunnen plannen, boeken en betalen moet er veel data uitgewisseld worden. De TOMP-API maakt het mogelijk dat dit tussen alle MaaS-providers en mobiliteits-aanbieders op eenzelfde manier met dezelfde taal gebeurt. Deze standaard is een open source en gestandaardiseerde interface (koppeling) tussen mobiliteits-aanbieders en MaaS-providers. Doormiddel van de juridische (OpenWheels) en technische (TOMP-API) verbinding willen de betrokken partijen MaaS zo efficiënt mogelijk maken.