Verkeersveiligheid
Elk jaar komen in Nederland meer dan 600 mensen om in het verkeer. In dit aantal is, ondanks alle inzet op verkeersveiligheid, geen dalende trend te zien. Het aantal verkeersdoden in 2022 en 2023, bekijk het onderzoek van SWOV over deze cijfers, was zelfs hoger dan alle twaalf jaren daarvoor. Data helpen wegbeheerders en beleidsmakers om onveilige situaties in het verkeer in kaart brengen. Achteraf, maar ook preventief. Zodat Nederland – ondanks de toenemende drukte van auto’s, vrachtwagens, (elektrische) fietsen en openbaar vervoer – veilig en leefbaar blijft.
Data als motor voor verkeersveiligheid
Steeds meer data draagt bij aan de inzichten over verkeersveiligheid; data over wegkenmerken en fietspaden, over rijgedrag van bestuurders, over snelheden van verkeer en real-timedata uit navigatiediensten en apps. Deze enorme hoeveelheid van data maakt het mogelijk om de stap te zetten van analyse achteraf – bijvoorbeeld statistieken van ongelukken – naar voorspellingen over verkeersveiligheid vooraf. Zo kunnen we op tijd routes of wegen aanpassen of inspelen op gedrag. Met als doel verkeersonveilige situaties te voorkomen.
Rol NTM binnen verkeersveiligheidsdata
De bekendheid en beschikbaarheid is nog onvoldoende en vaak versnipperd. Als landelijke partner wil NTM deze data ophalen en beschikbaar maken aan alle publieke en private partijen vanuit één plek: het register mobiliteitsdata. We verzamelen zoveel mogelijk betrouwbare verkeersveiligheidsinformatie zodat deze voor wegbeheerders, vervoerders, serviceproviders en andere organisaties beschikbaar is.
Bronnen
- Landelijk verkeersveiligheidsbeleid: het Strategisch Plan verkeersveiligheid 2030 veilig van deur tot deur
- Aanpak SPV
- Verkeersveiligheid bij NDW
- Verkeersveiligheidsdata in het register mobiliteitsdata van NTM
Community Verkeersveiligheid en community manager
Het verkeersveilig maken van Nederland vraagt om een sterke verbinding, zowel tussen overheden onderling als overheden en maatschappelijke organisaties. NTM stimuleert deze verbinding en samenwerking, zodat data sneller en beter gedeeld kan worden.
Thomas Coolen, community manager Verkeersveiligheid, is vanuit NTM het eerste aanspreekpunt voor de community Verkeersveiligheid. Hij signaleert behoeften, stimuleert de dialoog en haalt vragen en wensen op vanuit alle partijen. Zo zorgen we ervoor dat beleidsadviseurs bij gemeenten verkeersveiligheidsdata op de juiste manier kunnen gebruiken om het verkeer veiliger te maken. Als er bijvoorbeeld behoefte ontstaat in de community om ongevalsdata te combineren met infrastructuurdata, kan er in die samenwerking in de community gekeken worden naar de mogelijkheden hiervoor.
“Een van de onderwerpen waar ik in mijn rol graag mee aan de slag wil, is aandacht vragen voor het benutten van de verkeersveiligheidsdata. We hebben het veel over welke data we allemaal nog moeten hebben, maar eigenlijk hebben we ook al veel data. Dus de focus mag straks best liggen op het benutten van de data die er al is.” - Thomas Coolen, community Manager verkeersveiligheid en verkeersmanagement