Alle mobiliteitsdata op 1 plek toegankelijk

Het nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM) lanceert vandaag het vernieuwde register Mobiliteitsdata. Met deze belangrijke mijlpaal kunnen gebruikers nu voor het eerst diverse soorten mobiliteitsdata - van fietsdata tot aan data van wegen en laadpalen - op 1 plek vinden én gebruiken. In het register zijn op dit moment ruim 50 datasets te vinden. Naast diverse datasets van wegverkeer vind je er ook 20 sets met multimodale data en data over alternatieve brandstoffen. De ambitie is om dit aantal datasets komende periode uit te breiden naar honderden datasets van diverse eigenaren. 

Persoon achter laptop met beeld van Register Mobiliteitsdata op beelscherm
Beeld: ©NTM

NAP: Opdracht vanuit Europa

Het register Mobiliteitsdata is opgezet vanuit een Europese ambitie om in elk land een NAP, National Point of Access, op te zetten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze ambitie opgepakt en vertaald naar een opdracht aan NTM: maak álle mobiliteitsdata beschikbaar op 1 plek.

“We werken vanuit het ministerie aan een veilig en flexibel mobiliteitssysteem. Verkeerswaarschuwingen en reizigersinformatie dragen hieraan bij, dus het is mooi dat NTM deze informatie nu goed beschikbaar stelt.”
- Wouter Quite, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat -

Eén toegangspunt voor data helpt wegbeheerders en andere organisaties in het vindbaar maken van hun data. Ook het gebruik van data, door bijvoorbeeld serviceproviders of beleidsmakers, wordt gemakkelijker, sneller en daardoor minder kostbaar. De verwachting is dat de kwaliteit van de mobiliteitsdata omhoog gaat en de toepassing ervan snel zal groeien. 

Mobiliteitstransitie krijgt boost door betere data

Want verandering in onze manier van reizen is nodig: naast een efficiënter gebruik van onze wegen, zullen we ook steeds meer gebruik moeten maken van alternatieve reismogelijkheden. Denk aan het pakken van de trein, een deelauto of een fiets. Of een combinatie hiervan. Zo blijft onze leefomgeving, ook in de toekomst, bereikbaar en leefbaar. 

Eigenaren kunnen data zelf toevoegen aan het register

Het register bestaat in zijn basis al sinds 2015. Met de livegang van deze vernieuwde versie is niet alleen data toegevoegd, maar is de data ook beter vindbaar en bruikbaar. We hebben omschrijvingen, mogelijke toepassingen, kwaliteitscriteria en metadata toegevoegd. Nieuw is ook dat eigenaren van data nu zelf, zonder tussenstap, de data kunnen toevoegen en wijzigen. Zij blijven eigenaar van en verantwoordelijk voor hun eigen datasets. Een account aanmaken kan vanaf vandaag op https://ntm.ndw.nu

In de toekomst meer mogelijkheden en meer diensten

Komend jaar gaat NTM het register Mobiliteitsdata uitbreiden en aan de slag met criteria voor datakwaliteit, het combineren van data door middel van Linked Data, het stimuleren van data-standaarden en het maken van beleidsindicatoren. Door het register klaar voor de toekomst te maken, dragen we bij aan het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM). 

Om zowel gebruikers als eigenaren van data bij de ontwikkeling van het register te betrekken, richten we op actuele thema’s ‘community’s’ in. Zo hebben we al een intensieve samenwerking op het thema MaaS (Mobility as a Service) en werken we hard aan diverse MaaS-standaarden. Ook de community’s Verkeersveiligheid, Fiets en Deelmobiliteit zijn dit jaar gestart. 

Samenwerking van 7 dataknooppunten

NTM is een samenwerking van 7 grote dataknooppunten die al heel veel mobiliteitsdata tot hun beschikking hebben: DOVA, CBS, NDW, NWB, RDW, Portbase en NBd. We focussen ons komende periode op het ontsluiten van hun data via het register. Maar ook met andere partijen werken we intensief samen. We geloven dat we samen goud in handen hebben. Lees meer over onze samenwerking en missie op onze website: Over NTM

Meer informatie

  • Ed Ooms, product owner register, ed.ooms@ndw.nu
    Voor meer informatie over het register en de mogelijkheden.  
     
  • Rishi Soebedar, contentmanager en designer, rishi.soebedar@ndw.nu
    Voor het aanmaken van een account en vragen over de te vinden data.