Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata ziet eerste licht

Eén centraal loket waar alle mobiliteitsdata vindbaar en uitwisselbaar is, je terecht kunt met vragen over mobiliteitsdata en waar je als gebruiker van deze data geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit.

Dat is het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM), waarvoor woensdag 24 november digitaal de aftrap werd gedaan door directeuren van diverse publieke dataknooppunten en het ministerie van IenW.

Bekijk hieronder de introductiefilm van het NTM. Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Tussen jouw huis en een veilige weg naar school, is een knooppunt.
Tussen het wel of niet halen van die trein en een succesvolle carrière, is een knooppunt. 
Tussen een lange of korte vakantie, is er een knooppunt.
Voor alle mobiliteit in jouw leven is Mobiliteitsdata cruciaal geworden om de juiste beslissingen te kunnen nemen. 

De digitale en de fysieke wereld zijn inmiddels verbonden door dataknooppunten. Wij zorgen ervoor dat jij kan beschikken over die mobiliteitsdata die voor jou belangrijk is en dat die Knooppunten eenvoudig worden ontsloten. En zodanig dat je er op kan vertrouwen dat de informatie klopt. 

Wij zijn het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata. Als publieke dataknooppunten zijn wij al jarenlang dè bron voor een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. Met het NTM willen wij een vertrouwde omgeving bieden waar wij samen met publieke en private partijen kunnen werken aan duurzame en veilige mobiliteit in Nederland. Door laagdrempelige toegang en advies te bieden tot gestandaardiseerde en kwalitatieve geïntegreerde mobiliteitsdata. 

Dus: zorgeloos met de trein naar je nieuwe baan omdat data is gekoppeld. De makkelijkste en veiligste route naar jouw afspraak is een realiteit. En de beste ontsluiting van de stad is binnen handbereik. NTM: het knooppunt voor mobiliteitsdata.

Gebruiker centraal!

Om gebruikers van mobiliteitsdata zo goed mogelijk van dienst te zijn in een snel veranderend datalandschap, wordt het NTM ontwikkeld. Als gebruiksvriendelijk portaal en loket. Het NTM brengt samenhang en overzicht in het aanbod van publieke en private data en ontzorgt gebruikers. 

Vragen over mobiliteitsdata?

Ook voor vragen over mobiliteitsdata kun je bij het NTM terecht. Zo zorgt het NTM er straks voor dat multimodale mobiliteitsgegevens beter beschikbaar komen voor reizigers, beleidsmakers en private partijen om innovatieve diensten op te ontwikkelen.

Waar staan we nu?

Momenteel bevindt NTM zich in de kwartiermakerfase. In het voorjaar gaat deze fase over in de programmafase, waarbij de eerste datadiensten geleverd worden.

Het NTM ontwikkelt zich incrementeel, wat betekent dat er telkens nieuwe diensten en datastromen worden toegevoegd.

Hierbij valt te denken aan data van het Nationaal Toegangspunt ITS, wegwerk­zaamheden en wegafsluitingen, actuele wegintensiteiten en snelheden, actuele aankomst en vertrektijden van OV, de beschikbaarheid van laadpalen, parkeerplaatsen en deelauto’s, milieu-zones, maximumsnelheden et cetera.

Contact opnemen met NTM

Contact opnemen kan via het webformulier op de contactpagina.

Aftrap gepland op de Vakbeurs Mobiliteit

Oorspronkelijk was het de bedoeling om het NTM te lanceren op de Vakbeurs Mobiliteit in Houten. Vanwege de huidige corona-omstandigheden kon dit geen doorgang vinden, en werd er op een meer sobere manier stilgestaan bij het begin van NTM.